Pakowanie produktów spożywczych w próżni lub atmosferze ochronnej to proces, który zabezpiecza żywność, chroni ją przed zepsuciem, a także — co ważne z perspektywy handlu — wydłuża okres przydatności do spożycia. Wolnostojące urządzenia do pakowania próżniowego są pod tym względem bardzo skuteczne, gdyż pomagają uzyskać prawie 100-procentową próżnię.
Duże urządzenie, duże możliwości
Duże pakowarki wolnostojące to urządzenia, które w środku wytwarzają prawie całkowitą próżnię. Maszyny te składają się z hermetycznej obudowy, pompy próżniowej, a także z układu sterowania pracą. Niektóre z pakowarek mają konstrukcję dwukomorową. Oznacza to, że mogą one pracować naprzemiennie. Często jedna z tych komór jest wyposażona w dodatkową drukarkę, dzięki której można łatwo oznaczyć zapakowany produkt. W pakowarkach wolnostojących żywność jest pakowania wewnątrz nich. Wkłada się ją do specjalnej torby, która po wyssaniu powietrza idealnie przylega do produktu. Kolejnym krokiem jest zgrzanie folii, które odbywa się za pośrednictwem (najczęściej dwóch) zgrzewarek. Na koniec powietrze jest ponownie wtłaczane do komory, po czym użytkownik maszyny może je z łatwością wyjąć.
Po czym poznać dobrą pakowarkę?
Na rynku dostępnych jest wiele różnych pakowarek wolnostojących. Wybór tej właściwej jest trudny, aczkolwiek przed podjęciem ostatecznej decyzji, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów.
- Wnętrze. Pakowarki próżniowe wolnostojące powinny posiadać komorę o dość niejednorodnych kształtach. Dzięki temu prawdopodobieństwo domknięcia nieco większych opakowań będzie łatwiejsze.
- Zgrzewarki. Warto postawić na pakowarki z podwójną, dwustronną zgrzewarką. Dzięki niej proces zamykania folii odbywa się szybciej i sprawniej.
- Ciśnienie i wydajność. Ważne, aby pakowarka mogła wygenerować próżnię powyżej 99 procent. Istotne jest również to, aby jej pompa ssąca miała wydajność co najmniej 20 metrów sześciennych na godzinę pracy.
- Masa. Pakowarki wolnostojące powinny być ciężkie i solidne. Świadczy to o tym, że ich komora z pewnością wytrzyma wielokrotne sprężanie i rozprężanie znajdującego się w niej gazu.
- Inne zastosowania. Niektóre pakowarki pozwalają na pakowanie jedzenia w atmosferze ochronnej (np. w azocie). Metoda ta skutecznie wydłuża czas przydatności produktu do spożycia. W ten sposób pakuje się np. chipsy.
Produkcja i przetwarzanie żywności to branże, które wymagają zastosowania technologii pakowania próżniowego. Urządzenia wolnostojące zaprojektowane zostały głównie z myślą o zastosowaniu przemysłowym.